4: Hindoeisme
Wat is het hindoeisme?
Hindoeisme is een van de oudste godsdiensten ter wereld. Het is het geloof van mensen die Hindoestanen heten, en die vooral in India wonen, waar het hindoeisme begonnen is. Eigenlijk noemen de Hindoestanen hun godsdienst niet hindoeisme. Dat woord is bedacht door westerse mensen in de negentiende eeuw. Hindoes hebben veel verschillende goden. Ze hebben bijvoorbeeld een god voor de regen, een god voor het eten en een god voor geluk. Je kunt hindoes herkennen door een stip op hun voorhoofd. Ze noemen die stip ook wel het derde oog. Het is het oog van god die je beschermt. De heilige boeken van de Hindoes zijn de Veda's. Deze zijn wel 3000 jaar oud. De taal waarin ze geschreven staan, heet het Sanskriet.
De Hindoes geloven in reïncarnatie. Ze denken dat als een mens sterft, hij een nieuw leven krijgt op de aarde. Ook hebben de Hindoes het kastenstelsel. Elk mens wordt geboren in een kaste. Een kaste is een groep mensen waar je bij hoort. Elke groep heeft hun eigen beroep en niveau. Er zijn vijf kasten:
1. Brahmanen (de priesters, zij zijn de kleinste en de rijkste groep)
2. Kshatriya's (koningen en krijgers, dit is de tweede rijkste groep)
3. Vaishya's (koopmannen en boeren, dit is de middelste groep)
4. Soedra's (arbeiders en knechten)
5. Onaanraakbaren (dit is de grootste en de armste groep)
Het kastenstelsel bestaat sinds 1931 officieel niet meer, omdat andere landen het er niet mee ons en het oneerlijk vonden. Het bestaat alleen in de praktijk helaas nog wel, vooral op het platteland.


Maak jouw eigen website met JouwWeb